Bible Challenge Sample

Theme Round

JESUS

1. Jesus was born in what “little town”?
Ans. Bethlehem

2. He was born during the reign of what king of Judea?
Ans. King Herod

3. He began preaching and teaching after he was baptized by whom?
Ans. John the Baptist

4. His teachings in what literary form include The Sower and The Prodigal Son?
Ans. Parables

5. At the moment when Jesus comes again, what musical instrument will be heard?
Ans. Trumpet

6. Which Mary was his closest female disciple?
Ans. Mary Magdalene

7. With his followers, He left Galilee and traveled to the temple in what city?
Ans. Jerusalem

8. Which Roman official authorized His execution?
Ans. Pontius Pilate

9. What was the Roman penalty for traitors and political insurrection?
Ans. Crucifixion

10. Scholars agree that He primarily spoke which language?
Ans. Aramaic


Seventy Seconds Round

GENESIS

1. And God saw that it was …
Ans. good

2. He said to the woman, “Did God really say, ‘You must not eat from any tree in the…’?”
Ans. garden

3. But Noah found favor in the eyes of the …
Ans. Lord.

4. Abram had become very wealthy in livestock and in silver and …
Ans. gold.

5. After this, his brother came out, with his hand grasping Esau’s heel; so he was named …
Ans. Jacob

6. Your name will no longer be Jacob, but …
Ans. Israel

7. After all, he is our brother, our own flesh and …
Ans. blood.

8. Pharaoh was angry with his two officials, the chief cupbearer and the chief …
Ans. baker

9. Why have you repaid good with …
Ans. evil?

10. You intended to harm me, but God intended it for …
Ans. good


PSALMS

1. You are my son; today I have become your …
Ans. father.

2. The heavens declare the glory of …
Ans. God

3. My God, my God, why have you …
Ans. forsaken me?

4. … and I will dwell in the house of the Lord …
Ans. forever.

5. Blessed are those whose transgressions are forgiven, whose sins are …
Ans. covered.

6. Take delight in the LORD and he will give you the desires of your …
Ans. heart.

7. God is our refuge and strength, an ever-present help in …
Ans. trouble.

8. Your word is a lamp to my feet and a light for my …
Ans. path.

9. The fear of the LORD is the beginning of …
Ans. wisdom.

10. For you created my inmost being; you knit me together in my mother's …
Ans. womb.


MARK

1. … he appeared first to Mary Magdalene, out of whom he had driven seven …
Ans. demons.

2. But at the beginning of creation God made them male and …
Ans. female.

3. "Good teacher, … what must I do to inherit eternal …"
Ans. life?

4. … Jesus came from Nazareth in Galilee and was baptized by John in the …
Ans. Jordan. [Accept Jordan River.]

5. Everything is possible for one who …
Ans. believes.

6. The Sabbath was made for people, not people for the …
Ans. Sabbath.

7. What good is it for you to gain the whole world, yet forfeit your …
Ans. soul?

8. And if she divorces her husband and marries another man, she commits …
Ans. adultery.

9. … the Son of Man did not come to be served, but to serve, and to give his life as a ransom for
Ans. many.

10. Hear, O Israel: The Lord our God, the Lord is …
Ans. one.


ROMANS

1. For all have sinned and fall short of the glory of …
Ans. God.

2. For the wages of sin is …
Ans. death

3. Everyone who calls on the name of the Lord will be …
Ans. saved.

4. If God is for us, who can be …
Ans. against us?

5. Hate what is evil; cling to what is …
Ans. good.

6. … all are justified freely by his …
Ans. grace

7. The Spirit himself testifies with our spirit that we are God's …
Ans. children.

8. … as it is written: The righteous will live by …
Ans. faith.

9. Let no debt remain outstanding, except the continuing debt to love one …
Ans. another

10. … no one will be declared righteous in God's sight by observing the …
Ans. law


Stump the Experts Round

1. In some Hebrew manuscripts, these books were cited by their opening words: “In the beginning;” “Now these are the names;” “And called;” “In the wilderness;” and “These are the words.” By what collective name do we know them?
Ans. Torah or Penteteuch or Books of Moses

2. Why did God threaten to feed manna to the Israelites until it came out of their nostrils?
Ans. Because they tired of manna and had wept for meat.

3. Which two books of the Bible include passages which are the basis for Jewish dietary laws and the preparation of kosher foods?
Ans. Leviticus and Deuteronomy

4. Name both of the tribes of Israel that were not named after one of the twelve sons of Jacob.
Ans. Ephraim and Manasseh

5. Not including the resurrection, what was the only miracle of Jesus recorded in all four gospels?
Ans. The feeding of the five thousand

6. What biblical word comes from the Greek for “one sent forth”?
Ans. Apostle

7. “The Lord saw that the wickedness of man was great in the earth, and that every imagination in the thoughts of his heart was only evil continually.” This verse refers to God's reason for what?
Ans. The Flood.

8. Its history goes back to the third millennium BC, and it was the capital of its empire from 612 BC. In what city was the lion's den into which Daniel was cast?
Ans. Babylon

9. There’s an error in this saying of Jesus, regarding King Herod, that I want you to correct: “Go tell that weasel, 'I will keep on driving out demons and healing people today and tomorrow, and on the third day I will reach my goal.'“
Ans. Change weasel to fox.

10. Under the Romans, this kingdom included Jerusalem and Bethlehem. Name it.
Ans. Judea

11. In the book of Nehemiah, the Jews are ridiculed for undertaking what construction project?
Ans. Rebuilding the walls of Jerusalem

12. What lost item did the prophet Elisha cause to float to the surface